Ressenya sobre la sortida del 17/12/19
- cgomez133
- 1 ene 2020
- 3 Min. de lectura
El dia 17 de desembre del 2019 vam anar a Barcelona d'excursió a visitar dues exposicions.
La primera va ser a la Fundació MAPFRE, la qual va obrir al 2015 i es caracteritza pels seus continguts d'origen català i les seves col·laboracions amb les principals institucions culturals de Catalunya, com el MNAC. Allà vam poder veure la exposició Tocar el color! La renovació del pastel, que està disponible des del 3 d'octubre del 2019 fins al 5 de gener del 2020.
Tal i com jo vaig explicar al treball previ mitjançant una recerca del que anàvem a visitar, la guia ens va descriure les obres més característiques i els seus detalls més importants des del 1830 fins a la modernitat. Aquestes estaven ordenades una mica segons els anys i els autors amb els seus estils. D'aquesta manera, vam aprendre molts fets, com que els artistes jugaven molt amb la llum i els colors per transmetre diferents emocions, i que el retrat era el que més es pintava, ja que era un bon mitjà per transmetre la realitat. A més, els pastels es van fer populars també per la seva facilitar per donar la sensació de textura als dibuixos, molt útil per alguns elements com la roba o el cabell.
Tota aquesta informació i molta més la vam aprendre d'una manera força dinànimca, doncs la guia no només es limitava a explicar, sinó que ens feia preguntes, ens donava coses per llegir i, fins i tot, ens va donar les imatges d'uns quadres al pastel i vam haver de triar un i elaborar una història al respecte.
Va ser una exposició d'una hora i mitja molt original i entretinguda, perquè vam aprendre una mica entre tots i vam observar quadres molt macos.



Com podem veure en les tres fotografies que he posat, les textures, els retrats i les representacions realistes són el que més predomina, tal i com passava amb el món del pastel en general.
Un cop vam acabar, ens vam dirigir a la fundació Antoni Tàpies, situada a uns 5 minuts d'on érem. Allà vam visitar 2 exposicions sobre el mateix autor; una dedicada al seu art pictòric i escultòric anomenada Certezas Sentidas (exposada del 14-03-2019 al 16-02-2020), i l'altre dedicada al seu teatre (exposada del 25-10-2019 al 19-04-2020).
A la primera vam trobar-nos amb una sala plena de les seves obres més importants i representatives (sense un ordre específic), entre les quals es destacava un conjunt d'obres sobre un material tèxtil sintètic que utilitzava per cobrir i protegir el terra del seu estudi. Bona part d'aquestes les va realitzar sobre troços de material que ja havien estat utilitzats, tals com plàstic, cuir sintètic, cotó i polièster. En general, al conjunt d'obres predomina l'originalitat davant de lo comú i quotidià (mitjançant elements incorporats, traços de pintura, etc.), i la tristesa i el pessimisme davant la felicitat. Aquest últim fet es a causa d'un període on Tàpies feia constant referència a la mort com a mesura per a tenir més consciència sobre la seva pròpia existència, co si davant del pas del temps tractés de deixar un testament artístic.

A la imatge superior ja podem observar alguna de les característiques del seu estil prèviament esmentades: utilització de material sintètic o no emprat i referències a la mort, elements incorporats (com els números 1, 2 i 3 que es pot veure), entre altres.
A la segona, vam veure la relació que tenia amb les arts escèniques a través de dibuixos, gravats i material documental.
Imatges d'algunes obres més:


En general, les dues exposicions que vam anar a veure em van semblar molt interessants i diferents, doncs eren estils totalment oposats i aquest contrast ens va permetre apreciar millor les característiques de cadascuna.
Commenti